...για τη Γενετική ως εργαλείο έναντι στον ρατσισμό

2022-10-27

Αυτή την περίοδο έρχεται στο μυαλό μας μία από τις θλιβερότερες και πιο άθλιες περιόδους που έζησε η ανθρωπότητα, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, καθώς, 28 Οκτωβρίου, και γιορτάζουμε την άρνηση του λαού να δεχτεί το Ναζιστικό καθεστώς. Εκτός, λοιπόν, από τις γνωστές κτηνωδίες υπάρχουν πτυχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις οποίες η επιστήμη, και για την ακρίβεια μία λάθος αντίληψη της, ήρθε είτε να εξυπηρετήσει είτε να «ξεπλύνει» το ναζισμό και τον ρατσισμό.

Η περίπτωση του Μένγκελε είναι η πλέον γνωστή. Ο Γιόζεφ Μένγκελε μετά τον τραυματισμό του στο ανατολικό μέτωπο ανέλαβε καθήκοντα ιατρού στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς. Χρησιμοποίησε ανθρώπους στα πειράματα του και κυρίως, διδύμους, παιδιά Ρομά και γυναίκες Εβραϊκής καταγωγής είχε ως σκοπό να θεμελιώσει τις θεωρίες του Χίτλερ περί φυλετικής ανωτερότητας. Όλα αυτά έγιναν στο όνομα της Ευγονικής. Γυναίκες που επιβίωσαν από το Άουσβιτς και φυλακίστηκαν στο Μπλοκ 10 του στρατοπέδου συγκέντρωσης περιγράφουν δοκιμές στείρωσης, έρευνες σχετικά με την πρόκληση καρκίνο της μήτρας κ.α. οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πάνω τους.

Έτσι, οι σύγχρονοι Γενετιστές βασίζοντας τις απόψεις τους σε πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες θεωρούν πως δεν τίθεται θέμα γενετικής ανωτερότητας. Και τι σημαίνει ανωτερότητα; Ποιος, δηλαδή, ορίζει τη γονιδιακή υπεροχή. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, καθηγητή Νεκτάριο Ταβερναράκη, οι ανθρώπινες φυλές είναι περισσότερο μία κοινωνική αντίληψη. Προφανώς και εντοπίζονται βιολογικές διαφορές μεταξύ των πληθυσμών οι οποίες υποδεικνύουν τη γενετική ποικιλομορφία η οποία όμως είναι αποτέλεσμα της ανάμειξης των πληθυσμών και του «λαχνού» που έχει «τραβήξει» ο καθένας μας στο «γονιδιακό λόττο». Η γενετική ποικιλομορφία δε σημαίνει φυλετική υπεροχή. Έχει ήδη αποδειχτεί ότι η έννοια της φυλετικής καθαρότητας είναι επιστημονικά άστοχη και αβάσιμη.

Η Γενετική και Βιολογία, όπως και κάθε έκφανση της επιστήμης πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους. Τα εγκλήματα των Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιώντας την επιστήμη δεν πρέπει να επαναληφθούν. Οι σύγχρονοι επιστήμονες πρέπει να είναι πρωτοπόροι στην υπεράσπιση της ισότητας των ανθρώπων και να αντιτάσσονται στον ρατσισμό, αντιπαραβάλλοντας τον επιστημονικό τους λόγο απέναντι σε ότι αβάσιμο ακούγεται. Τέτοιες μέρες καλό είναι να κοιτάμε το παρελθόν, να διδασκόμαστε από αυτό και να σχεδιάζουμε ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς τα λάθη που βίωσε η ανθρωπότητα τον προηγούμενο αιώνα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Οι γυναίκες του μπλοκ 10, Hans-Joachum Lang

2. Lewontin, R. C. (1972). The apportionment of human diversity. In Evolutionary biology (pp. 381-398). Springer, Boston, MA.

3. Neanderthal Man: In Search of Lost Genomes (2015)by Svante Pääbo

4. m.naftemporiki.gr/story/1441884/i-epistimoniki-gnosi-kai-katanoisi-os-antidoto-ston-ratsismo

5. Genetic Structure of Human Populations Noah A. Rosenberg,1 * Jonathan K. Pritchard,2 James L. Weber,3 Howard M. Cann,4 Kenneth K. Kidd,5 Lev A. Zhivotovsky,6 Marcus W. Feldman

6.el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CF%8C%CE%B6%CE%B5%CF%86_%CE%9C%CE%AD%CE%BD%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B5